Perihal Penataan Chahaya di dalam Fotografi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua.

Untuk beberapa siri posting di blog ini nanti, akan saya kongsi-kan beberapa petikan perenggan dan juga bab-bab dari buku saya ( asal-nya di-tulis untuk diterbitkan di-bawah naungan se-buah syarikat penerbitan tempatan sekitar 2011, tapi tak jadi. Ada usaha untuk diterbitkan sendiri sekitar lewat 2015 tapi kekangan ekonomi semasa tidak mengijinkan-nya. Jadi sebelum saya ‘mampus’ , dengan nada dan gaya seniwati Sarimah di dalam gambar wayang ‘Masam-masam Manis’ arahan seniman agung Tan Sri P. Ramlee , mungkin ada baik saya berkongsi serba sedikit ilmu yang ada. Ada rejeki nanti sempat-lah terbitkan buku dwi-bahasa ini sindri takder kalu nasib nkorang-lah yang rugi ) yang ber-tajuk “Penataan Cahaya Kreatif bersama Ted Adnan” ( Bahasa Inggeris “Creative Light With Ted Adnan” ).

 

PERIHAL PENATAAN CHAHAYA DI DALAM FOTOGRAFI – CHAHAYA SEDIA ADA

1. Fotografi ialah proses untuk menghasilkan gambar melalui chahaya. Perkataan ‘fotografi’ ( asal Bahasa Inggeris, ‘photography’  ) datang dari perkataan Yunani iaitu ‘phos’ ( chahaya ) dan ‘graphis’ ( pelukisan chahaya ). Peralatan fotografi ada-lah kamera. Proses-nya me-libat-kan dua peralatan penting iaitu:

a. pengumpul chahaya = lensa dan

b. perakam chahaya = filem atau cip sensor

2. 99 % ( ini statistik sukahati ) pengambaran fotografi ini menggunakan chahaya matahari dengan baki 1% lagi adalah dari chahaya rembulan, chahaya dari sumber elektrik, ungun api & nyalaan rokok/curut ( jaga-jaga nanti gambar akan berbau hangit kena asap lah! ) dan bermacham-macham sumber chahaya lagik.

3. Sifat chahaya

Chahaya mempunya sifat-sifatnya tersendiri.

a. chahaya yang ‘keras’

b. chahaya yang ‘lembut’

Chahaya ‘keras’ – tatkala matahari baru terbit dari ufuk dan di waktu tengahari dengan tiada halangan awan, jerebu waima pokok dan payung-lah juga ada-nya. Bayang yang terhasil ada-lah sangat gelap.

A Bajau Laut child paddling a boat of the coast of Samporna, Sabah, Malaysia

Sebaliknya, chahaya ‘lembut’ dari matahari ini terjadi apabila ia di-turas dengan awan, jerebu atau dibalikkan dari permukaan-permukaan seperti batu, dinding, pasir, air dan bermacham-macham jasad lagik. Bayang-bayang dari chahaya lembut ini biasa-nya tidak ketara gelap-nya.

Potret seorang lelaki berjambang tatkala hari mendung – © Ted Adnan Photography

( Berenti pekena Sampoerna™ Menthol sekejap )

4. Imbangan warna

Selain dari sifat chahaya yang ditaip di atas tadik, chahaya juga mempunya ‘warna’-nya sindri.
Chahaya pagi akan kelihatan sedikit kekuningan dan arah-nya sentiasa dari tepi. Seperti gambar di bawah, wajah di bawah topi pun kena chahaya lagi.

Orang Tengger & Kuda Tunggangan – © Ted Adnan Photography 

 

Di waktu tengahari, chahaya datang dari arah atas kepala dan bayang-bayang terus jatuh ke bawah kaki.

Matahari tegak di atas kepala, membuat chahaya sangat kontras dan bayang pekat – © Ted Adnan Photography

Di kala lewat petang pula,  chahaya agak kekuningan/jingga, disebabkan oleh serakan chahaya oleh partikel asap, jerubu, molekul udara serta berbagai zarah yang terapung di udara.

Sore di Lereng Rinjani – © Ted Adnan Photography

Sekian dahulu buat kali ini, akan perihal imbangan warna, akan dibikin karangan lain untuk posting blog lain kali.

A Beginner’s Guide to Photography : Digital Photography 1 & Digital Photography 2 (kod kursus PHT102) for UA3 students

Good Day lah y’all.

As follows is the modules for Digital Photography 1 & Digital Photography 2 (kod kursus PHT102) for UA3 students. For the 2 photography courses you will learn:

Digital Photography 1:

  1. History of Photography & Camera types
  2. Camera controls – Aperture, Shutter Speed & ISO
  3. Exposure basic: How to get correct exposure
  4. Composition basic: How to get ‘interesting’ photos

Digital Photography 2:

  1. Camera controls – A Refresher Course
  2. Advance Composition Techniques
  3. Smart Phone Photography Techniques
  4. Smart Phone Photography Editing Apps

(C) TED ADNAN PHOTOGRAPHY & DESIGN All Rights Reserved

Until next time, Cheers!

 

Photography

I’ve been tasked to teach Photography at Institut Gerontologi at UPM Serdang again. This is a continuation of the Basic Photography class that I taught earlier this year in March lah.

Okay-lah since today is Monday, 19th September 2016 I can’t quite remembers the details but the good thing is that everything is online these days ( Good if you’re a certain evil genius that resides in a computer and works for Hydra, they can data mine your personal hi… oh, that applies to the Gomen™ too… ) so I quick trip to my Instagram account got me these entry lah…
screen-shot-2016-09-19-at-11-40-23-pm

Caption:

“Monday, 28th March 2016, pm.

Students from my #BasicPhotography#Composition & #Portrait course at#UA3#Universityof3rdAge#IG #InstitutGerontologi#UniversitiPutraMalaysia. The course will run for 5 weeks with a mixture of theory and practicals modules.

Photo from #Nikon #NikonD750 and transfered thru #wifi to the #Samsung#Note2 and cropped via #Snapseed ajer ”

Habis Caption.

#Ahaks dontch mind the #hashtag, it’s a ‘marketing’ thing.

Anyway, ever since my old blog kena hack ( tu lah, sapa suruh pakai ‘free’ wordpress template yang developer tu tak gheti-gheti nak update security features nya tu kan? ) I was stumped about what to write oso lah. Malas nak re-write everything from scratch. Until 2 weeks ago when I started teaching for Association for Lifelong Learning of Older Persons U3A ( University of 3rd Age ) at Institut Gerontologi again.

Some of the students ask, “Got notes arrr?”

I got lar a few variations of Basic Photography slide shows and such but a bit wary about printing out notes that no one seems care to keep { this is from my past experience teaching fotografi <—- ( haa tengok, tertaip bahasa melayu plak)  and lighting workshops } , so okay loor now finally got an impetus to kickstart this lighting blog again. And so, to my UA3 students at Institut Gerontologi, welcome to my blog, in addition to the lessons in the classe, I gonna share some tips and tricks about photography using both the DSLR AND smartphone and maybe some cheat sheet or an infographic or two,  see how-lah. Remember, we gonna have fun learning photography, as such, I wontch assign you no homeworks, but more outings we gonna have-lah *winks*

P.S. Oh, if you followed my old blog you might noticed then and now my English is still as atrocious as ever, hey, #TedAdnanBilang… belasah ajer, Kita #OrangMalaysia semua musti BOLEH!

Next entry: Basic Photography things and such